De gelukscirkel

Als basis voor een leven met een glimlach

De gelukscirkel

Makkelijk

Simpel

Overzichtelijk

Een model wat te gebruiken is voor jezelf, als persoon, als mantelzorger of als professional. Maar het is ook een model wat toepasbaar is op organisatieniveau.


De gelukscirkel bestaat uit 3 puzzelstukjes, te weten: 

  1. Goed voor jezelf zorgen
  2. Veerkracht
  3. Weten wie je bent. 


Ze zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik heb gemerkt dat als deze drie puzzelstukjes in balans zijn de cirkel kan rollen en je kunt leven met een glimlach. Oftewel, dat je kunt gaan veranderen/ innoveren. Bij ieder puzzelstukje horen een aantal thema’s. Hieronder vind je een overzicht van de drie puzzelstukjes en de bijbehorende thema’s.

Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Het helpt de fysieke en mentale gezondheid te bevorderen, vermindert stress en zorgt voor meer veerkracht. Door goede voeding, beweging en voldoende rust blijft je lichaam in balans. Maar ook doen wat je leuk vind en een doel hebben is belangrijk. Zelfzorg bevordert ook zelfwaardering en helpt relaties te versterken, omdat je meer energie hebt om anderen te ondersteunen. Kortom, zelfzorg verhoogt de levenskwaliteit en maakt je beter in staat om uitdagingen aan te gaan en van het leven te genieten.


Ook voor organisaties is het belangrijk om stil te staan bij hun eigen organisatie. Hoe gaan we met elkaar om, welke rol speelt vitaliteit binnen onze organisatie, werken onze mensen met hart & ziel en is er ruimte om te vertragen? 

(Sociale) omgeving
Gezondheid
Zingeving
Ontspanning

Veerkracht

Veerkracht is cruciaal omdat het helpt om veerkrachtig te reageren op uitdagingen. Vertragen geeft ruimte voor reflectie en weloverwogen acties. Door emoties te voelen en te begrijpen leer je jezelf kennen maar kun je er ook beter mee omgaan. Een positieve mindset bevordert veerkracht. Is jouw glas altijd half leeg of juist half vol? Samen vormen al deze elementen van veerkracht een sterke basis voor een gelukkiger leven en meer plezier in het werk.

Vertragen
Voelen
Mindset

Weten wie je bent

Zelfkennis is essentieel voor persoonlijke groei en welzijn. Het begrijpen van jezelf als individu, maar ook jezelf als organisatie is belangrijk. Weten wat je interesses, talenten en USP zijn leidt tot gerichtere keuzes en vervullende activiteiten. Dit bevordert vervolgens zelfvertrouwen en motivatie, wat bijdraagt aan succes en geluk. Het kennen van je waarden helpt bij het maken van beslissingen die in overeenstemming zijn met je overtuigingen, wat innerlijke harmonie bevordert. Kortom, zelfbewustzijn biedt richting, versterkt het zelfbeeld en vergroot de mogelijkheid om een betekenisvol en tevreden leven te leiden.

Wat vind je leuk?
Waar ben je goed in?

Wat vind je belangrijk?

Door aan de slag te gaan met alle losse thema's kun jij bouwen aan je geluksgevoel en daarmee aan een leven met een glimlach!


Naast de gelukscirkel zijn er nog 5 uitgangspunten die essentieel wil je echt tot verandering komen. Zie het als een soort van voorwaarden. Dingen die je met jezelf moet afspreken wil je er echt mee aan de slag gaan. Had ik gezegd dat het makkelijk zou zijn? ;) Nee, maar ik weet zeker dat als je de 5 uitgangspunten hanteert en aan de slag gaat met de gelukscirkel dat ook jij weer gelukkig door het leven kunt gaan!


Voor wie?

  • Voor jong
  • Voor oud
  • Mantelzorger, professional of organisatie in het algemeen

Eigenlijk is deze gelukscirkel voor iedereen. Het is een model om mensen te inspireren, te informeren en te ondersteunen bij het behouden of het versterken van hun geluk. 

De 5 uitgangspunten

1. Geluk is een keuze:

Geluk is een keuze, gebaseerd op hoe we omgaan met omstandigheden, onze perceptie en acties. Door positieve gedachten en bewuste keuzes te maken, kunnen we ons eigen geluk vergroten en een positieve invloed hebben op ons welzijn en leven.

2. Omarm het heden:

In dit moment schuilt geluk. Laat zorgen over het verleden los en laat toekomstige onzekerheden achterwege. In het heden vindt het echte leven plaats. Omarm het heden met open hart. Elke dag is weer een nieuwe kans om te genieten van wat er nu is. Hier en nu een schat vol mogelijkheden.

3. Denk klein en meeslepend:

Groots geluk is vaak te vinden in de kleinste dingen. Een zonsondergang, een warme kop thee, een oprecht gesprek, een vlinder die fladdert door de lucht. Waardeer de schoonheid van het alledaagse en koester de vreugde die het met zich meebrengt. Maar droom groots want alles is mogelijk. Denk klein en meeslepend, een magische balans.

4. Omarm avontuur:

Het leven is een avontuurlijke reis. Stap uit je comfortzone, probeer nieuwe ervaringen, leer nieuwe vaardigheden, ga uitdagingen aan, beweeg mee en koester de lessen die ze je leren. Elke stap vergroot je wereld en verrijkt je leven met verhalen, ervaringen en herinneringen die voor altijd bij je blijven.

5. Laat het innerlijk vuur branden:

Intrinsieke motivatie is cruciaal voor verandering, omdat het een diepgewortelde persoonlijke wens vertegenwoordigt. Een verlangen. Dit leidt tot motivatie, doorzettingsvermogen en volharding. Wat uiteindelijk weer de kans vergroot m.b.t. positieve resultaten en duurzame groei.

Perfect geluk bestaat niet

Vergeet dat niet! Soms ben je uit balans en dat ik oke. Soms krijg je te maken met tegenslagen of verlies. Soms gaat het gewoon even wat minder op één of meerdere vlakken uit de gelukscirkel. Dat mag maar door je bewust te zijn van de gelukscirkel kun je snel zien op welk gebied er ruimte is voor verbetering, zodat de cirkel weer lekker kan gaan rollen.

Soms is het goed om dingen niet alleen te doen. Om hulp te vragen. Wil je graag aan de slag gaan met de gelukscirkel maar weet je niet hoe of vindt je het fijn om met iemand te sparren, aarzel dan niet en neem gewoon even contact op met mij. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden!