Leven met een glimlach

Het leven is mooi als je lacht. Als je danst en geniet. Samen met de mensen die je lief zijn. Wanneer je je gezien en gehoord voelt. Je lekker jezelf kunt zijn en kunt doen waar je blij van wordt. Wanneer je het gevoel hebt dat je ertoe doet en van betekenis kunt zijn. Je de kracht van verbinding ervaart.


Het leven is mooi als je kunt leven met een glimlach!

Doe je ogen eens dicht…

Hoe zou het zijn als jij zou kunnen leven met een glimlach? Niet alleen nu, maar ook als je straks ouder bent en misschien wel afhankelijk wordt van anderen?


Helaas blijft het voor veel oudere mensen bij een verlangen. De realiteit is nog te vaak dat oudere mensen (onbewust) buiten spel worden gezet en dat breekt mijn hart. Het is tijd voor verandering, maar hoe zet je verandering in gang? Door tegendraads te zijn. Anders denken is anders doen. De oplossing draait niet om meer geld, maar om een andere visie. Het is tijd voor een nieuwe kijk op ouderen en ouder worden. Ouderen blijven mensen, net zoals jij en ik.

Op het moment dat mensen ouder worden en te maken krijgen met achteruitgang en/ of ziekte ligt de focus daarop. We zien vergrijzing als probleem, als iets negatiefs. Ouderen worden toch nog vaak afgeschilderd als zielig en zwak. Hun beste tijd lijkt voorbij en ze tellen niet meer mee. Ouder worden lijkt haast uitsluitend een verhaal van verlies en aftakeling, van incompetentie en afhankelijkheid. Dit beeld zit inmiddels zo diep, dat we het allemaal een beetje zijn gaan geloven.


Maar is dit ook hoe jij gezien wil worden? Is dat hoe jij zelf later behandeld wilt worden? Want besef je dat jezelf vroeg of laat ook zal behoren tot de groep ouderen?


We mogen onze ouderen meer gaan koesteren. Er zit zoveel wijsheid, ervaring, kennis, talent, levenskracht en levenslust in onze ouderen. Ze verdienen het om gezien en gehoord te worden!


Het draait om leren luisteren. Naar jezelf: je onderbuik gevoel en je eigen wensen en behoeften. Naar de wensen en behoeften van de oudere zelf. Maar ook luisteren naar de mensen op de vloer. Maak echt verbinding en geef mensen de kans om van betekenis te zijn. Betrek ze bij beleidsvorming, de zorg, projecten en/ of de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten. Stimuleer zoveel mogelijk eigen regie. Want alleen dan zul je enthousiasme en betrokkenheid creëren.


Het gevaarlijkste wat kan gebeuren is dat mensen zich niet meer laten horen, omdat ze het gevoel hebben toch niet gehoord te worden. En dan blokkeer je elke weg naar verandering. Want toegegeven: een systeem verander je niet in één keer en het is ook zeker geen makkelijk proces. Maar ik heb zelf mogen zien en ervaren dat het mogelijk is. Als ik zie dat mijn opa op een voor hem prettige manier oud is mogen worden en dat mijn aanpak bij het opzetten van Hofje het Genietschap er mede toe heeft geleid dat de mensen er met veel plezier wonen, dan ben ik hoopvol. Gewoon omdat ik weet dat een betere toekomst mogelijk is!


Wij, jij en ik kunnen het verschil maken, begin vandaag en kies voor een ‘Leven met een glimlach!’

Ouder worden

                   

1. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Alles wat ik doe, doe ik om anderen en mezelf een glimlach te bezorgen.

2. De kracht van verbinding

Echte verbinding is vaak niet tastbaar. Het is een gevoel. Een gevoel van ertoe doen, blijdschap, waardering, motivatie, onvoorwaardelijke liefde en energie.

3. Met hart en ziel doen wat je blij maakt

Weten wie je bent met al je talenten. Trouw zijn aan jezelf en los van (vermeende) verwachtingen van anderen je eigen pad durven bewandelen. Waarbij passie de motor is en je de tijd soms vergeet.

4. Geluk zit in kleine dingen

Stop met denken en start met ervaren.