Het is september 2019 als ik zit te wachten op Thea, een potentiële nieuwe bewoonster. Dan komt daar een zo op het eerste oog vitale vrouw van begin 80 aanlopen samen met haar dochter. We geven elkaar een hand en gaan zitten. Ik vraag Thea waarom ze graag in het hofje zou willen gaan wonen. Ze vertelt dat ze hier eigenlijk geen interesse in heeft. Ze woont in een mooi groot huis en ze vertelt dat ze eigenlijk alles nog wel zelf kan. Ze is gewend om veel alleen te zijn en dat bevalt eigenlijk ook prima. Thea heeft wat lichamelijke klachten en vraagt zich ook af of ze wel iets kan betekenen in het hofje. Haar dochter geeft aan dat het misschien wel goed is om aan te gaan sluiten en dan de komende weken te gaan ontdekken of het misschien toch iets is of dat het een definitieve nee wordt. In de weken die volgen komt Thea naar alle bijeenkomsten. Ze heeft al snel goed contact met een aantal andere deelnemers, heeft altijd weer een goede inbreng tijdens de bijeenkomsten en ik zie haar elke bijeenkomst weer genieten.
Dan is daar opeens corona. Vanwege de doelgroep waar ik mee werk besluit ik al snel om de bijeenkomsten te annuleren. Thea die in eerste instantie wat sceptisch was, was de eerste die belde met de vraag wanneer de bijeenkomsten weer gingen starten. Ze miste het contact en was er door de bijeenkomsten achter gekomen dat ze de sociale contacten al die jaren toch gemist had.
Als we een jaar later een telefoontje krijgen van de dochter van Thea dat Thea ziek is en opgenomen is in een verpleeghuis wordt er meteen door alle deelnemers geld ingezameld om een bloemetje te kopen. Ook besluiten een aantal deelnemers om Thea op te gaan zoeken in het verpleeghuis. Ik zelf heb dit ook gedaan. Thea was iedereen hier enorm dankbaar voor. Ze realiseerde zich dat alleen thuis wonen geen optie meer was, maar ze had de afgelopen 2 jaar niet willen missen. Ze was dankbaar voor alle contacten die ze had opgedaan. Ook vertelde ze dat ze het fijn vond dat ze in de werkgroep haar bijdrage had kunnen leveren en dat ze het leuk vond dat ze haar kennis en ervaringen op die manier kon delen. ‘wie had dat nu gedacht op 80-jarige leeftijd’, zei ze nog.
* De naam in dit verhaal is vanwege privacy redenen veranderd en niet de echte naam