
3 stappen om een ander (of jezelf) te vergeven: ervaar rust en leef lichter
Ben je ooit gekwetst door iemand? Heeft iemand iets gedaan waardoor je nu nog boos, verdrietig of teleurgesteld bent? Of ben je misschien boos op jezelf, omdat je iets hebt gedaan waar je spijt van hebt? Vergeving kan een sleutel zijn tot innerlijke rust, maar het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog neem ik je mee in wat vergeving echt betekent, geef ik praktische tips en deel ik de 3 stappen om een ander of jezelf te vergeven.
Wat is vergeving (niet)?
Vergeving betekent niet dat je goedkeurt wat er is gebeurd of dat je het vergeet. Het betekent dat je de situatie accepteert zoals die was, zodat je de pijn kunt loslaten en jezelf bevrijdt van negatieve gevoelens en emoties. Vergeving gaat over regie nemen over je eigen welzijn.
Doe je dat niet, dan blijf je wrok koesteren en ervaar je gevoelens van frustratie, boosheid, verdriet en/of teleurstelling. Vaak is degene die het meeste lijdt onder onverwerkte pijn niet de ander, maar jijzelf.
Mijn persoonlijke ervaringen met vergeving
Ik heb zelf ervaren hoe lastig vergeven kan zijn. Toen ik mantelzorger was, liep ik mezelf totaal voorbij. Ik betuttelde, regelde alles en had geen oog voor mijn eigen grenzen. Ik werd moe, prikkelbaar en boos, niet alleen op anderen maar ook op mezelf. Pas toen ik durfde uit te zoomen, zag ik hoe ik mezelf vastzette in schuld en verwijt. Vergeving begon bij mezelf: voelen, accepteren en leren van de situatie. Pas toen ik mezelf kon vergeven veranderde de situatie. Ik stapte weer in de rol van kleinkind, ervaarde meer rust, energie & positiviteit en ik heb uiteindelijk kunnen genieten van mijn tijd als mantelzorger.
Een andere keer voelde ik boosheid en teleurstelling ten opzichte van iemand anders die iets deed waar ik last van had. Ik vond mezelf zielig en gaf de ander de schuld. Totdat ik besefte dat het niet alleen ging om wat de ander had gedaan, maar ook om mijn eigen verwachtingen. Ik leerde dat vergeven niet betekent dat je iets goedkeurt of vergeet, maar dat je de lading ervan loslaat. Door mijn emoties te doorvoelen en de situatie in een breder perspectief te zien, kon ik accepteren wat er was gebeurd en de ander vergeven.
6 krachtige tips om te leren vergeven
1. Besef dat iedereen fouten maakt
Ook jij hebt vast weleens iets gedaan waar je later spijt van had. Fouten maken is menselijk en inzicht hierin kan helpen om de ander met meer mildheid te zien.
2. Vergeven is niet hetzelfde als goedkeuren en vergeten
Een veelvoorkomende belemmering is het idee dat vergeven betekent dat je goedkeurt wat er gebeurd is en/of dat je het moet vergeten. Dat is niet zo, je kunt namelijk iets afkeuren en alsnog kiezen om het los te laten.
3. Vergeven doe je voor jezelf
Zolang je boos blijft, beïnvloedt het jouw energie en welzijn. Door te vergeven pak je de verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn.
4. Durf naar jezelf te kijken
Het is makkelijk om de schuld bij een ander te leggen, naar jezelf kijken kan namelijk confronterend en pijnlijk zijn. Maar uit ervaring weet ik dat het je uiteindelijk wel de verandering gaat brengen waar je naar verlangt.. Dus wat zegt deze situatie over jou? Welke verwachtingen had je? Wat kun jij ervan leren?
5. Focus op de voordelen van vergeven
Hoe zou het voelen om geen boosheid, frustratie, teleurstelling of verdriet meer te ervaren? Vergeven zorgt ervoor dat je meer energie & positiviteit ervaart en dat je ruimte creëert om verder te gaan.
6. Gun jezelf de tijd
Vergeving is een proces. Het gebeurt niet van de ene op de andere dag. Neem de tijd om je emoties te doorvoelen en dwing jezelf niet.
In 3 stappen naar vergeving
Stap 1: Bewustwording
Sta stil bij de situatie: wat was jouw verwachting en wat gebeurde er? Welke emoties riep/roept dit op? Voel wat er is, zonder oordeel over jezelf. Misschien kun jij je ook proberen te verplaatsen in de ander, waardoor deed hij/zij wat hij deed?
Stap 2: Acceptatie & leren
Je kunt het verleden niet veranderen, wel kun je leren van wat er gebeurd is. Wat neem je mee voor de toekomst?
Stap 3: Loslaten & vergeven
Op een gegeven moment voel je dat je de pijn hebt doorvoeld en dat je klaar bent om los te laten. Je kiest ervoor om niet langer vast te houden aan de last die je droeg.
Klaar om verder te groeien?
Vergeving is een krachtig proces dat je leven kan transformeren. Maar er zijn meer van dit soort tools die je kunnen helpen om te groeien en om dingen te veranderen in je leven. Stuk voor stuk tools die bijdragen aan meer rust, balans, energie en plezier.
Heb jij het gevoel dat je vast zit en verlang jij naar een leven met meer ontspanning en plezier? Wellicht is mijn online cursus iets voor jou! Momenteel wordt er hard gewerkt om deze cursus online te krijgen. Mocht je interesse hebben, klik dan hier en stuur me even een berichtje dan hou ik je op de hoogte.
Liefs, Chantal