De ideale mantelzorger

De ideale mantelzorger je kunt hem zomaar plotseling zijn. Een quote van Loesje maar zo waar! Ik heb het zelf een aantal jaren geleden meegemaakt. Ik stond er als kleindochter van mijn opa niet zo bij stil, want ik was er gewoon voor hem uit liefde. Maar al snel werd het meer en meer. Opeens was ik zelf mantelzorger.

 

Stel je voor: je bent druk bezig met je eigen leven, genietend van je routines en plannen. Je leven. Maar dan, uit het niets, krijg je een telefoontje dat alles op zijn kop zet. Precies wat mij gebeurde in 2018 toen ik voor mijn werk een paar dagen weg was.

 

Ik weet nog goed dat ik ’s ochtends thuis wegreed en een vreemd voorgevoel had. Och het zal wel niets zijn, dacht ik en ik ging vol goede moet richting de traininglocatie. Na een intensieve trainingsdag was het tijd voor een lekker diner. Ik had het toetjes nog niet goed en wel op toen mijn telefoon opeens ging. Het thuisfront. Ik moest niet schrikken, werd er gezegd. Maar ja alleen al als iemand dit zegt schrik je.

 

Ik luister en mijn hart bonkt in mijn keel. Opa blijkt gevonden te zijn op straat door een buurman. Totaal verward. Hij is inmiddels thuis en een huisarts komt zo langs. Ik krijg opa even aan de telefoon maar er valt weinig te communiceren.

 

Maar vanaf dat moment ben ik officieel mantelzorger. Vanaf dat moment bestaat een groot deel van mijn leven uit er zijn voor opa en me vooral veel zorgen maken om opa. Het voelt niet als een verplichting. Het is voor mijn vanzelfsprekend. Ik doe het uit liefde!

 

De kracht van liefde

De ideale mantelzorger heeft geen vast profiel of superheldenkostuum. Nee, ze zijn als gewone mensen zoals jij en ik, met een flinke dosis medeleven en vastberadenheid. Het begint vaak als een sprong in het diepe, zonder duidelijke handleiding. Je hebt geen tijd om je voor te bereiden, geen checklist om af te vinken. Maar dat maakt niet uit, want je hart neemt het voortouw.

 

Zorgen voor een naaste gaat verder dan alleen het bieden van fysieke hulp. Het is een emotionele investering die we doen, omdat we om hen geven. Denk maar eens aan die momenten waarop je de vermoeidheid voelt, maar je toch doorzet om een glimlach op hun gezicht te toveren. Dat is liefde in actie. Het is een uiting van verbondenheid en een bewijs dat we er voor elkaar zijn, door dik en dun.

 

Soms is het net jongleren

Maar als je niet oplet kun je beginnen te wankelen. Want plotseling word je een multitasking-meester. Je jongleert met afspraken, medicijnen en huishoudelijke klusjes alsof je je eigen mini-circus hebt opgezet. En ondertussen probeer je te balanceren tussen je eigen verplichtingen en je nieuwe rol als steunpilaar.

 

Op het moment dat ik steeds meer ging zorgen voor mijn opa zette ik mezelf steeds vaker op de laatste plaats. Ik was alleen nog maar aan het geven, aan het regelen, aan het plannen, aan het zorgen en me zorgen aan het maken. Het putte me uit.

 

Tot ik op de rem trapte en eindelijk echt voor mezelf koos. Ik ging weer goed voor mezelf zorgen. Ik ging vertragen. Ik vond mezelf opnieuw uit en ging anders in het leven staan. En weet je wat ik toen ontdekte?

 

De ideale mantelzorger

De ideale mantelzorger kan ook lachen te midden van de chaos. Ik kwam erachter dat een glimlach wonderen kan verrichten, zelfs op de moeilijkste dagen. Ik ontdekte een nieuwe kant van jezelf, een veerkracht die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Ik kon zorgen voor mijn opa en genieten van het leven.

 

De ideale mantelzorger is een luisterend oor in tijden van nood. Je begrijpt dat soms de beste therapie gewoon een goed gesprek is of zelfs een stilte gedeeld met iemand die je dierbaar is. Je leert de kunst van empathie en je zult versteld staan van hoeveel troost je kunt bieden met een simpel gebaar of een vriendelijk woord.

 

Dus, onthoud dit: de ideale mantelzorger ben jij, omdat je de kracht hebt om lief te hebben en te ondersteunen wanneer het er echt toe doet. Het maakt niet uit of je jezelf als ideaal beschouwt, want jouw inzet en zorg maken het verschil.

 

Dus, als het leven je een verrassende rol als mantelzorger toespeelt, weet dan dat je in staat bent om te jongleren, te luisteren, te lachen en te troosten – alles wat een ideale mantelzorger zou doen. Je hebt het in je alleen soms heb je gewoon even wat hulp en ondersteuning nodig bij het creëren van een sterke basis waar jij ten alle tijden op terug kunt vallen. Ook voor jou is een leven met een glimlach weggelegd!

 

Volg je mij trouwens al op de socials of ben je toevallig al geabonneerd op de nieuwsbrief? Nee, misschien leuk om te doen. Ik gun jou namelijk ook dat ‘leven met een glimlach’. Op mijn social media kanalen en in mijn nieuwsbrieven vind je (links naar) persoonlijke verhalen, tips en adviezen voor meer rust, energie & grip op jezelf.

Reactie plaatsen