En...lachen!

Wat kost niets, is gezond en ook nog eens gezellig? Juist ja lachen.

 

Wanneer laat jij die mooie brede glimlach zien? Bij het zien van een grappig filmpje, als reactie op de lach van iemand anders of misschien wel bij de gedachte aan mooie herinneringen. Waar je ook om lacht: lachen is gezond!

 

Het belang en de vele voordelen van lachen

7 mei: de internationale dag van de lach. Op deze dag staan we even extra stil bij het belang en de vele voordelen van lachen. Wat die zijn er genoeg. Uit onderzoek (Zander-Schellenberg T et al, 2020) blijkt dat lachen er onder andere voor zorgt dat mensen gezond, maar vooral gelukkiger ouder worden. Lachen verlaagt namelijk je stressniveau.

 

Uit Noors onderzoek blijkt dat lachen zorgt voor een gevoel van blijheid en tevredenheid. Daarnaast leven mensen met humor, volgens het Noorse onderzoek, wel acht jaar langer dan diegene zonder. Lachen en humor zorgen er namelijk voor dat het risico op hart- en vaatziekten en andere infecties daalt. Lachen versterkt je immuunsysteem.

 

Blue Zones

En dat is nog niet alles.

Ooit gehoord van de Blue Zones? Dit zijn vijf plekken op aarde waar mensen langer en gezonder leven dan op andere plekken op aarde. Eén van de dingen die ze met elkaar gemeen hebben? Lachen en plezier maken, samen met familie en vrienden.

 

Heb je wel een buikpijn van het lachen? Dat kan, want lachen is goed voor je buikspieren. Je spant namelijk je buik en je middenrif aan. Maar je traint ook maar liefst 15 spieren in je gezicht. Hartstikke gezond dus, dat lachen!

 

Jong gedaan is oud geleerd

Maar dat geldt niet voor lachen. Als kind lachten we gemiddeld zo’n 300 keer op een dag. Als volwassene lachen we nog maar 10 tot 15 keer op een dag.

 

Maar vergeet niet: het zijn de kleine dingen die het doen.

Heb aandacht voor de mensen om je heen, al het moois dat dagelijks voor het oprapen ligt en niet te vergeten je waarden en talenten, dan volgt die glimlach vanzelf.

Reactie plaatsen