Geloof in jezelf: mijn ontdekkingsreis
16 mei 2023 

Geloof in jezelf: mijn ontdekkingsreis

Het leven wordt leuker als je gelooft in jezelf. Het is begin 2023 als ik officieel aan het Talk Like A Pro-gramme van de Speakersclub begin. Ik wil graag gaan spreken over ouderen en ouder worden. Het wordt namelijk tijd dat ouder worden weer leuk wordt!

 

Ik wil niet gewoon een presentatie geven maar echt spreken op een podium. Alleen ben ik wel een spreker? Ik twijfel, maar de trainers zijn duidelijk. “Jij bent geen spreker” en “ik zou jou niet boeken” waren de eerste dingen die ik hoorde tijdens het eerste weekend van het programma.

 

Wat ik leerde: geloof in jezelf

Het brengt me even terug naar mijn schoolperiode. Als ik in het 3e jaar van mijn VMBO-T opleiding zit zegt mijn mentor tegen me “jij kunt beter naar VMBO gemengd gaan, de theoretische leerweg is te hoog gegrepen voor jou”. Maar mede dankzij mijn ouders blijf ik op de theoretische leerweg en sta ik een jaar later met mijn diploma in mijn hand te stralen.

 

Een paar jaar later, op het MBO, is het weer raak. Ik wil graag naar het HBO maar het is mijn mentor die zegt “zet het maar uit je hoofd, het HBO ga jij nooit halen”. Op dat moment denk ik alleen nog maar ‘dat zullen we nog wel eens zien, ik ga naar het HBO!’.

 

Precies wat ik ook doe. Ik ga naar het HBO en 4 jaar later sta ik ook hier stralend op de diploma-uitreiking. Als er één ding is dat ik wel geleerd heb tijdens mijn hele schoolcarrière dan is het wel dat ik veel meer kan dan dat ik vaak laat zien en zelf denk. Geloof in jezelf Chantal!

 

Mijn ontdekkingsreis

Deze les heeft er voor gezorgd dat ik tijdens dat eerste weekend van het Talk Like A Pro-gramme tegen me zelf zeg ‘jij kan dit, laat ze maar zien dat jij wel een spreker bent!’. Maar dit is makkelijker gezegd, dan gedaan.

 

Ik krijg allerlei oefeningen. Van openingen bedenken en deze meteen presenteren tot pitchen voor de trainers. En van oefeningen voor je stem en mimiek tot theaterlessen waarbij ik uitgedaagd wordt om emoties uit te vergroten.

 

Bij iedere oefening wil ik het liefste wegrennen. Zo hard en zo ver mogelijk. Misschien ben ik dan toch wel geen spreker. Maar ik blijf en ik ga het aan. Ik oefen en ik leer. Ik ontdek wat ik van nature al goed kan en wat minder goed ontwikkelt is. Ik maak dingen eigen en leg andere dingen, die niet bij me passen, langs me neer.

 

Het is een ware ontdekkingsreis. Een ontdekkingsreis naar mijzelf als spreker en dus ook naar mij als persoon. Een ontdekkingsreis die ik eigenlijk al in 2018 gestart ben toen ik bovenop een zandberg in de Sahara van Marokko stond. Het is een ontdekkingsreis die altijd maar door zal blijven gaan.

 

Het leven wordt leuker als je gelooft in jezelf

Het Talk Like A Pro-gramme is bijna ten einde. 21 juni is het eindevent. En afgelopen weekend kreeg ik de kans om mijn keynote te presenteren voor een aantal trainers. Het moment voor een go of no-go voor het eindevent. Het werd een no-go, maar vanaf dat moment krijg ik die lach niet meer van mijn gezicht.

 

Echt waar het leven wordt zoveel leuker als je gelooft in jezelf! De afgelopen maanden ben ik steeds meer gaan geloven in mezelf. Dat ik wel degelijk een spreker ben. Misschien nog niet die spreker die op de grote podia voor honderden mensen staat te spreken. Maar dat hoeft ook (nog) niet.

 

Dat ene moment voelt als een overwinning op mezelf. Ik ben vooral heel erg dankbaar voor alle lessen en de groei die ik weer heb mogen meemaken. Dat pakt niemand mij meer af! Over 2 weken heb ik nog een kans en wie weet sta ik alsnog op 21 juni op het podium tijdens het eindevent. Ik ga er voor!

 

Benieuwd hoe mijn ontdekkingsreis verder gaat? Volg mij op LinkedIn, Instagram of facebook


Wil je meer weten over mij of heb je een andere vraag? Stuur gerust een mailtje.

Reactie plaatsen